17 Şubat 2017 Cuma

Evde Elma Sirkesi Yapımı


Evde sirke yapmak çok kolaydır. Şekerli meyvelerin tümünden sirke yapabiliriz. Sirke yapmaya bir kere başladıktan sonra alışkanlık haline gelecektir...


Evde elma sirkesi yapımı basamakları
Elmalarımızın organik olması tercih edilen bir durumdur. Ama organik elma olmasa da pazardan aldığımız elmalarla sirke yapabiliriz.




1. Elmaları yıkayalım. Yıkadıktan sonra sirke bakterileri tekrar oluşsun diye bir kaç saat bekletelim.
2. Elmalar dörde bölelim, çekirdeklerini çok derin olmayacak şekilde çıkaralım.
3. Tercihen cam bir kavanoza dolduralım. 1 kısım elmaya 3 kısım su ekleyelim.
4. Fermantasyon için 2 yemek kaşığı bal, yoksa şeker katarak karıştıralım. Eğer doğal elma sirkemiz varsa (yoksa endüstriyel sirke) 1 çay bardağı kadar üzerine ekleyelim.
5. Üzerine temiz bir bez bağlayarak mayalanmaya bırakalım.



    Yüzeye çıkan elmaların küflenmemesi için her gün karıştırarak suya batmasını sağlayalım.
    Elmalar çürüyünce suya batacaktır. Battıktan sonra karıştırmaya gerek kalmaz ve sirke anası oluşur.

   Sirke anasını saklayarak sonraki elma sirkesi yapımlarında kullanabiliriz. Sirke anası     kullandığımızda şeker veya bala gerek kalmaz.
   2-3 ay kadar sürede sirkemiz kıvamına gelecektir. Tadına bakarak bunu anlayabiliriz.
   Keskinleşmesini istiyorsak bekleme süresini uzatabiliriz.
   Sirke olduktan sonra cam şişelere dört kat bez ile süzeriz ve fermantasyonu engellemek için içine 1 çay kaşığı kadar tuz atarız.
   Sirke anası oluşmuşsa sirke ile birlikte bir kavanoza koyarak buzdolabında bir müddet saklayabiliriz

Ev yapımı sirkenin görüntüsü bulanıktır. Bu bulanıklık sizi rahatsız etmesin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder