13 Şubat 2017 Pazartesi

Evde hurma sirkesi yapımı

Evde sirke yapmak çok kolaydır. Şekerli meyvelerin tümünden sirke yapabiliriz. Sirke yapmaya bir kere başladıktan sonra alışkanlık haline gelecektir...



Evde hurma sirkesi yapımı basamakları

1. Hurmaları yıkayalım. Yıkadıktan sonra sirke bakterileri tekrar oluşsun diye bir kaç saat bekletelim.
2. Hurmaları bir kaç parçaya ayıralım.
3. Tercihen cam bir kavanoza dolduralım. 1 kısım elmaya 3 kısım su ekleyelim.
4. Fermantasyon için 2 yemek kaşığı bal, yoksa şeker katarak karıştıralım. Eğer evde doğal sirkemiz varsa (yoksa endüstriyel sirke) 1 çay bardağı kadar üzerine ekleyelim.
5. Üzerine temiz bir bez bağlayarak mayalanmaya bırakalım.

    Yüzeye çıkan hurmaların küflenmemesi için her gün karıştırarak suya batmasını sağlayalım.
    Hurmalar çürüyünce suya batacaktır. Battıktan sonra karıştırmaya gerek kalmaz ve sirke anası oluşur.



   Sirke anasını saklayarak sonraki hurma sirkesi yapımlarında kullanabiliriz. Sirke anası     kullandığımızda şeker veya bala gerek kalmaz.
   2-3 ay kadar sürede sirkemiz kıvamına gelecektir. Tadına bakarak bunu anlayabiliriz.
   Keskinleşmesini istiyorsak bekleme süresini uzatabiliriz.
   Sirke olduktan sonra cam şişelere dört kat bez ile süzeriz ve fermantasyonu engellemek için içine 1 çay kaşığı kadar tuz atarız.
   Sirke anası oluşmuşsa sirke ile birlikte bir kavanoza koyarak buzdolabında bir müddet saklayabiliriz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder