26 Mart 2017 Pazar

Evde Vişne Sirkesi Yapımı

Evde sirke yapmak çok kolaydır. Şekerli meyvelerin tümünden sirke yapabiliriz. Sirke yapmaya bir kere başladıktan sonra alışkanlık haline gelecektir...

Evde vişne sirkesi yapımı basamakları
Organik vişne bulabilirsek organik, yoksa pazardan aldığımız vişnelerden yapabiliriz.




1. Vişneleri yıkayalım. Yıkadıktan sonra sirke bakterileri tekrar oluşsun diye bir kaç saat bekletelim.
2. Vişnelerin çekirdekli veya çekirdeksiz biraz ezelim.
3. Tercihen cam bir kavanoza dolduralım. 1 kısım elmaya 3 kısım su ekleyelim.
4. Fermantasyon için 2 yemek kaşığı bal, yoksa şeker katarak karıştıralım. Eğer evde doğal sirkemiz varsa (yoksa endüstriyel sirke) 1 çay bardağı kadar üzerine ekleyelim.
5. Üzerine temiz bir bez bağlayarak mayalanmaya bırakalım.
Yüzeye çıkan vişnelerin küflenmemesi için her gün karıştırarak suya batmasını sağlayalım. Vişneler çürüyünce suya batacaktır. Battıktan sonra karıştırmaya gerek kalmaz ve sirke anası oluşur.







   Sirke anasını saklayarak sonraki vişne sirkesi veya diğer sirkelerin yapımında kullanabiliriz.
Sirke anası kullandığımızda şeker veya bala gerek kalmaz.
   2-3 ay kadar sürede sirkemiz kıvamına gelecektir. Tadına bakarak bunu anlayabiliriz.
   Keskinleşmesini istiyorsak bekleme süresini uzatabiliriz.
   Sirke olduktan sonra cam şişelere dört kat bez ile süzeriz ve fermantasyonu engellemek için içine 1 çay kaşığı kadar tuz atarız.
   Sirke anası oluşmuşsa sirke ile birlikte bir kavanozda kapağını kapatarak karanlık ve serin bir yerde bir müddet saklayabiliriz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder